Aan de waterkant

2013

Aan de waterkant

Bootjes kijken kun je het mooist vanaf de werf, bijvoorbeeld bij Hillie en Ben Nijssen. Heerlijke Italiaanse hapjes en dito wijn staan voor ons klaar. Wat een leven! Het is zaterdag 9 juni, vijf uur, en de zon schijnt op de overkant, waar topdrukte heerst bij de kanoverhuur Oudegracht 4. Wachtenden, zelfs op de trap naar de werf. Spannend om te zien: de klanten stappen op de wal in de kano’s en dan gaat het met een flinke zet het water in. Gilletjes, geen wonder met al die vrouwen. Dat is altijd zo, zeggen Ben en Hillie, in de sloepen zijn de mannen in de meerderheid, bij het kanoën de vrouwen.

Als je de stad wilt zien bruisen dan zit je hier goed. Bootjes van links en bootjes en rechts, waterfietsen, zigzaggende kanoërs die de goede koers niet te pakken krijgen, opstoppingen en bijna-aanvaringen. De sfeer is ontspannen; op het water zijn de mensen aardiger dan op het land. Ze groeten elkaar. En erg veel herrie maken ze niet. Na een paar uur hebben we sommige bootjes al drie keer gezien. Ze varen maar heen en weer, krijgen er niet genoeg van.

Ben en Hillie wèl: ‘Vroeger zat je hier altijd rustig, nu alleen nog ’s morgens. Erg jammer. En het gaat tot laat door. De kanoverhuur heeft soms tot twaalf uur klanten.’

We stoppen er mee; het wordt kouder. Bovendien: bijna al die boten varen op diesel. We hebben nu wel genoeg uitlaatgassen binnengekregen.