Appeltaart

Vermoedelijk is het omdat ik nog los rondloop dat ik nog nooit van Appeltaartconcerten had gehoord. Ze worden, zo lees ik in AD/UN, gehouden in verzorgingscentra, tbs-klinieken en andere instituten en zijn bedoeld om mensen voor wie concertpubliek niet (meer) vanzelfsprekend is in aanraking te brengen met klassieke muziek. In de pauze krijg je je appeltaart.

Ik ben wel een liefhebber van klassieke muziek (niet alle) en zeker ook van goede appeltaart (weinig suiker, veel kaneel en appel), al heb ik laatst een adresje ontdekt waar ze superlekkere tompoucen hebben. Met andere woorden: als ik tot de doelgroep behoorde zou ik zeker gaan.

Maar of dat in de toekomst nog kan?

De initiatiefnemers vroegen 25.000 euro subsidie uit de gemeentelijke pot van een half miljoen voor culturele activiteiten.

Afgewezen, met als motivatie van de externe adviescommissie dat de begroting weinig transparant is en het programma afhankelijk lijkt te zijn van toevalligheden.

Ik geef het toe: de tien organisaties die wèl in de prijzen vielen kende ik ook niet. Mijn culturele belangstelling is duidelijk aan het verflauwen. Vroeger zag je mij nog wel eens in Kikker of in het Theater aan de Werf, domeinen van jonge ‘makers’. Tegenwoordig houd ik het bij Scapino, Oom Wanja, Ellen ten Damme. Het zal de leeftijd zijn.

Ik ga niet de deur uit voor Studio Incloud, (één van de gelukkigen) die ‘poëtisch en zintuigelijk figuurtheater’ maakt. Van Mooie Woorden, een andere winnaar, lees ik op het internet: ‘Heetste literaire programma in Utrecht, met een rauwe rand, scherpe vragen, foetus-houding-potential en geile visuals’. Trekt me niet.

Wethouder van cultuur Eva Oosters (Student en Starter) is ingenomen met de keuzes van de adviescommissie. Dat kan ik me voorstellen. Ze is 26, een leeftijd waarop je – als het goed is – open staat voor vernieuwing en experiment. De uitverkoren initiatieven richten zich zo te zien allemaal op jeugdigen. En wie ie de jeugd heeft etc.

Maar om dat clubje in de gevarenzone te brengen dat zich op andere mensen richt, en een duidelijke maatschappelijke functie heeft…..

Misschien heeft de wethouder nog wel een potje. Of legt ze uit haar eigen portemonnee wat bij. Haar salaris van 120.000 euro (inclusief vakantiegeld) kqn dat wel lijden.