Arm gras

Vorige maand zag ik ze in een nota van de gemeente en nu lees ik opnieuw die bezwerende woorden: ‘een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid’.

Dit keer staat ze in een bericht van de gemeente over ‘locatieprofielen’ voor grote buiten-evenementen. Twee pleinen, zeven parken en het recreatiegebied Strijkviertel zijn daartoe uitverkoren.

De gemeente gaat, zo staat er, in overleg met de bewoners bepalen hoe vaak er een evenement mag zijn, hoe hard de muziek mag, tot hoe laat ’s avonds of ’s nachts het mag duren, etc.

En als die bewoners nou helemaal geen behoefte hebben aan een evenement dichtbij hun huis?

Ja, daar vraag je me wat.

‘We willen’, zegt de gemeente, ‘zorgen voor een beter evenwicht tussen levendigheid en leefbaarheid op de plaatsen waar nu weinig of juist veel te doen is’.

Weinig te doen? Nog nooit gehoord van iemand die vindt dat er in zijn buurt zo weinig te doen is.

En wat wil die balans nou precies zeggen? Niets anders natuurlijk dan op zo’n manier de overlast spreiden dat niet al te veel mensen klagen.

Evenementen en festivals zijn het visitekaartje van de stad, vond de gemeente twintig jaar geleden. ‘Ze dragen bij aan de leefbaarheid en versterken de sociale cohesie’.

In de bijlage van de nota waarin dit stond, zat een kaartje met de binnen- en buitenlocaties van dat moment, 26 in totaal.

De afgelopen jaren werd 250.000 euro uitgetrokken voor nader onderzoek. En nu is het dan zover: het aantal grote buitenlocaties is teruggebracht tot 10. In het centrum zijn de locaties Janskerkhof, Neude, Ledig Erf , Moreelsepark en Vredenburg verdwenen. Zou daar nooit meer wat te doen zijn? Dit jaar is er in elk geval nog van alles, zoals Tweetact (Neude), introductiedagen (Janskerkhof) en De Parade (Moreelsepark).

Verhuizen ze in 2024 naar andere locaties? Wordt de Utrechtse spreidingswet dan van kracht? We gaan het zien.

Op de evenementenkalender op utrecht.nl staan voor dit jaar ongeveer zevenhonderd grote (zoals De grote prijs van Nederland op Neude en Vredenburg) en kleine activiteiten, bijvoorbeeld LP-markten op het Vredenburg

Het Ledig Erf ontbreekt helemaal op de lijst. Maar wat niet is kan nog komen.  

Voor de vijf  ‘opgeheven’ locaties is in de binnenstad één nieuwe locatie in de plaats gekomen: het Stadhuisplein. De andere locaties in Utrecht zijn Domplein, recreatiegebied Strijkviertel en de parken Lepelenburg, , Lucasbolwerk, Julianapark, Maximapark, Wilhelminapark, park Transwijk en Griftpark.

Arm gras.