Bloemendalstraat 13, Zwolle

Dolf en Zus, de ouders van mijn vriend Hans Davidson, woonden in de oorlog twee jaar bij ons, Bloemendalstraat 13, direct naast het kringhuis (het regionale hoofdkwartier) van de NSB.

Mijn ouders, mijn broer Onno en ik, en Dolf en Zus deelden een gewoon rijtjeshuis, onderdeel van een vooroorlogs stukje nieuwbouw in de binnenstad. Dolf en Zus kregen mijn kamer, ik schoof door naar de zolderkamer van Onno. Mijn broer nam genoegen met een stukje van de zolder.  

Een poosje zijn er nog twee mensen bij ons onderdoken geweest, Max en Betsy Hony. Hoe het toen bij ons thuis georganiseerd was, staat me niet meer bij.

Hans Davidson werd in de jaren na de bevrijding geboren. Hij is gynaecoloog in ruste en  woont samen met zijn Amerikaanse vrouw Kathie de helft van het jaar in Californië en de andere helft bij het Katerveer in Zwolle.

De laatste jaren houdt de holocaust hem weer zeer bezig. Zijn notities over de lotgevallen van zijn ouders in de oorlog zijn te lezen in de rubriek Diversen.[‘Hoe mijn ouders de oorlog dooorkwamen’.)

Hans Davidson daalt bij het huis van zijn dochter af naar de Stille Oceaan