Corona brengt toekomst dichterbij

In de tijd van het Oude Normaal regende het soms dagen achtereen. Eind  februari, een paar weken voor de lockdown, leek het wel of het nooit zou ophouden.. Soms kwam het met bakken uit de hemel, dan weer miezerde het. Maar droog was het nooit.  Op donderdag 27 februari was er in het oude stadhuis een ‘werksessie’ over ‘vertragen en verblijven in de Binnenstad’. Deelnemers waren een stuk of tien bewoners die zich hadden opgegeven om mee te praten over de omgevingsvisie Binnenstad, of wel over hoe de Binnenstad er in 2040 moet uitzien.  

Onmiddellijk na de ‘inloop’ zouden we in de stad gaan wandelen en daarbij een toelichting krijgen op ‘verleden, heden en toekomst’. Maar omdat er net een enorme hoosbui was losgebarsten, bleven we in ieder geval voorlopig nog binnen. Gemeentelijk stedebouwkundige Rene van Seumeren vulde de tijd met zijn verhaal dat de Binnenstad te bijzonder is om er als een gek doorheen te fietsen. Bij nadering van het centrum moet je daarom vertragen tot hooguit vijftien kilometer. En ben je eenmaal aangekomen in de Binnenstad dan zet je de fiets weg en gaat lopen. De voetganger krijgt volop de ruimte, zoals op de Oudegracht, die tegen die tijd helemaal vrij zal zijn van geparkeerde auto’s.  Iemand vroeg of bewoners van de Binnenstad, die een boodschapje willen doen, nog wel mogen fietsen. Van Seumeren antwoordde dat voor die mensen gezocht zal worden naar oplossingen.  

Kopje thee, en daarna de vraag: Wat gaan we doen? Toch wandelen, ook al regent het nog steeds pijpenstelen. ‘Naar buiten’ , zeiden wij, en klapten onze paraplu’s uit. En zo bewoog ons groepje zich worstelend tegen de elementen over de Oudegracht richting Ledig Erf. Hier en daar hielden we halt, om Van Seumeren de gelegenheid te geven te wijzen op obstakels die weg moeten. 

“Het Ledig Erf oversteken was nog niet zo eenvoudig geweest”

In de buurt van Louis Hartlooper vertelde hij dat hij nog niet zo lang geleden met zijn kinderen naar Utrecht was gekomen (veel ambtenaren wonen buiten de stad) om vanaf station Vaartse Rijn richting Binnenstad te lopen. Het Ledig Erf oversteken was nog niet zo eenvoudig geweest; de Tolsteegbarriere (het pleintje aan de binnenkant van de singel) wordt overzichterlijker als je de bushalte en de afvalcontainers verplaatst naar de Wijde Doelen, zoals hij heeft voorgesteld. 

In gedachten liepen we terug naar het stadhuis, niet bevroedend dat de toekomstvisie snel daarna althans voor een deel werkelijkheid zou worden. Wat de wethouders Lot van Hooijdonk(Groen Links, verkeer) en Klaas Verschuure (D’66, o.a. horeca), de afgelopen jaren maar niet voor elkaar konden krijgen, namelijk een forse uitbreiding van het voetgangersgebied, is dankzij corona in één keer een feit. Op de Oudegracht is het, komend vanuit het zuiden, bij de Smeebrug al omrijden geblazen. Mannen met gele hesjes zien toe dat het inderdaad gebeurt.  

De gemeente zegt dat het om een tijdelijke maatregel gaat, maar bewoners vrezen het ergste. 

foto Michael Kroonbergs