De Consael-code

p

2007

Diep in de nacht per taxi van Schiphol naar huis. Vier weken lang verstoken geweest van berichten uit Utrecht.

Nog wat schokkends gebeurd? ‘Victor Consael moet weg’, zegt de chauffeur.‘

‘Dat was al een paar jaar bekend.’

‘Wist ik niet, maar het gaat nu gebeuren.’

Zo is dat: nieuws is pas nieuws op het moment dat iets werkelijkheid wordt. Nu pas dringt het door hoe anders Utrecht zal zijn zonder de gezellige baklucht van de poffertjeskraam op het Vredenburg.

Thuis de kranten van de afgelopen maand doorgenomen, en ja hoor: pagina’s lezersbrieven. Geen kwestie beroerde de Utrechtenaren de laatste tijd zozeer. Tot tenslotte het verlossende bericht kwam dat horeca-tycoon Rob Pieterson de kraam van de ondergang redt. Hij wordt ergens anders weer opgebouwd.

Het is zonder meer een meesterzet van de gemeente om de ‘Aanpak stationsgebied’ te beginnen met de sloop van Victor Consael. Want erger kan het niet worden. Alles zal daarna meevallen. Geen traan zullen we laten om de sloop van het Muziekcentrum, om de afbraak van Peek & Cloppenburg, om het verdwijnen van het voormalige kantoorgebouw van de Jaarbeurs, om het kappen van de platanen bij de fietsenstalling op het Vredenburg.

Het huidige college oogde bij zijn aantreden wat soft, met openstelling van de speeltuinen op zondag als zo ongeveer het belangrijkste streven voor de komende vier jaar. Maar kijk uit. Ook al zijn er nog geen vergunningen voor nieuwbouw, toch gaat deze zomer de beuk er in. Zodat iedereen kan zien dat het menens is met de ‘Aanpak stationsgebied’.

Rond het jaar 2000 leek het er ook al eens op dat met de uitbreiding van Hoog Catharijne zou worden begonnen. Om het gigantische bouwproces te stroomlijnen werd toen het Engelse bureau Mace ingeschakeld. Twee Britse planners zaten maanden op het UCP-kantoor om alle mogelijke mee- en tegenvallers in kaart te brengen. Maar met één tegenvaller hielden ze geen rekening: dat het helemaal niet doorging. Nu, zeven jaar later, wordt er in elk geval gesloopt. Of snel daarna de bouwkranen verschijnene, moeten we nog maar afwachten.