De keuze van Koos (april 2017)

Koos Nolst Trenité heet de altijd in smetteloos wit geklede man, die dagelijks in beide richtingen in een vrij langzaam tempo de hele Oudegracht afloopt, zijn Panasonic Lumix FZ1000-fotocamera in de hand of aan zijn schouder. Op zijn visitekaartje staat dat hij dichter en filosoof is, maar hij voelt zich in de eerste plaats filmer en fotograaf. Hij draagt sinds 1990 wit omdat het, zo zegt hij, ‘de uitdrukking is van mijn geestelijke verbinding met de mensen, en zo voelen ze me ook aan’.

Hij woonde op allerlei adressen in binnen- en buitenland, en kwam twintig jaar geleden naar wat hij noemt ‘de mooiste Binnenstad van de wereld’. De Binnenstad van Delft staat op nummer 2.

’s Morgens schrijft hij, daarna maakt hij zijn ronde over de Oudegracht. Hij neemt ook weleens zijn filmcamera mee, om opnamen te maken voor de kunstfilm waaraan hij werkt.

Nolst Trenité is zijn hele leven al kunstenaar. Hij leeft van een erfenis. Op een kantoor zou hij niet kunnen aarden. ‘Dat soort structuren vind ik te beperkend. De diensttijd was wel het uiterste wat ik kon opbrengen.’

Volgens mensen die hem vaak op de Oudegracht zien, moet hij in de loop van de jaren daar wel een miljoen foto’s gemaakt hebben. Koos denkt dat dat getal zou kunnen kloppen.

De Binnenstadskrant was benieuwd naar zijn foto’s, en vroeg hem een keuze voor ons te maken. Hij koos vier zomerse taferelen. Ze passen bij zijn aard. Koos ziet er altijd vrolijk en vriendelijk uit.