De laatste ambtenaar

2014

Het is bijna gepiept. Begin oktober verlaten de gemeente-ambtenaren de Binnenstad. Ze verhuizen naar het stadskantoor aan de andere kant van het spoor. Volgens de gemeentelijke wijkindeling is dat trouwens ook nog de Binnenstad, maar niemand ervaart dat zo.

De ambtenaren van de provincie zijn hun collega’s van de gemeente de tijds voorgegaan. Ze vertrokken van Achter Sint Pieter naar de Archi-medeslaan en zitten daar inmiddels in hun tweede gebouw, het vroegere hoofdkwartier van Fortis.

In de jaren zestig stond achter het stadhuis een beeldje van een gekooide ambtenaar (‘Het ambtenaartje’), maar omdat het daar in die roerige tijden niet veilig was, is het weggehaald. Het staat nu in de tuin van het Pandhuis, in de Zwaansteeg. Ook de ambtenaren in het Pandhuis vertrekken; het mooie witte huis wordt verkocht. Het beeldje zal ook weg

moeten. Misschien kan het terug naar de Korte Minrebroederstraat. Als herinnering aan de tijd dat er in de Binnenstad ambtenaren werkten. Niemand zal hem meer kwaad doen.