Dirty dancing

2005

Hoe vaak zou er aan de deur van de disco nog gediscrimineerd worden als moslimjongens hun zussen gaan meebrengen? Maar moslimmeisjes mogen niks. Niet alleen van hun ouders, maar vooral ook van hun broers, mogen ze ’s avonds de deur niet uit. Want buiten, in de boze grote wereld, zijn allerlei verleidingen waaraan ze zich niet mogen blootstellen. En daarom zitten zij thuis, om straks als maagd het huwelijk in te gaan, vaak met een jongen uit het land van herkomst, meestal een familielid, soms zelfs een neef.

Als moslimjongens gaan stappen – en dat doen ze graag, en er is geen ouder of zus die ze kan tegenhouden – dan doen ze dat in groepsverband. Net zoals ze overdag meestal met elkaar optrekken. Het is zelden dat er zich één eenzame Marokkaan aan de deur van een disco meldt. Het zijn er altijd meer tegelijk.

Moslimjongens zijn niet gewend met meisjes om te gaan; dat krijgen ze in hun opvoeding niet mee. Ze hebben het vaak over ‘respect’, maar van respect voor Nederlandse meisjes lopen ze niet over. Incidenten in disco’s gebeuren vaak als één jongen uit zo’n groepje z’n handen niet kan thuishouden. Als hij daarop aangesproken wordt komen al zijn vrienden hem te hulp. Soms is het dan knokken geblazen.

De Utrechtse politie zegt dat er in sommige tenten in Utrecht sprake is van discriminatie. De PvdA-Tweede Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Peter van Heemst vinden dat ‘alle soorten jongeren gezamenlijk moeten kunnen uitgaan’. Ze maakten een actieplan ‘om discriminatie uit te bannen en overlast harder te bestrijden’.

Goedbedoeld, maar het gaat pas helpen als moslimjongens fundamenteel anders tegenover vrouwen gaan staan, en het niet langer nodig is dat moslima’s ’s middags stiekem hun eigen dansfeestjes hebben.