‘Filmtheater onontbeerlijk’ (nov. 2018)

Utrecht heeft slechts één filmtheater, en dat is ’t Hoogt. Alle andere gebouwen waar films draaien zijn bioscopen. Het woord ‘filmtheater’ is voorbehouden aan een podium zonder winstoogmerk, voor kwetsbare producties.

Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum, benadrukte dit op een raadsinformatiebijeenkomst die zogenaamd ‘film- en beeldcultuur in Utrecht’ als onderwerp had, maar die in werkelijkheid ging over de mogelijke verhuizing van ’t Hoogt naar de City bioscoop in de Voorstraat.

Verscheidene politieke partijen hadden om de bijeenkomst gevraagd. Ze wilden weten hoe ‘het veld’ dacht over het rapport dat Berenschot in opdracht van de gemeente maakte over de zin van het subsidiëren van een filmtheater voor ‘grensoverschrijdende, vernieuwende initiatieven’.

De uitkomst van dat onderzoek is dat het erg zinvol is. Het veld, opgetrommeld door Rianne Brouwers, directeur van ’t Hoogt, beaamde het in alle toonaarden. Ook vanwege de opleiding Audiovisual Media van de Hogeschool voor de Kunsten om de hoek is een dergelijke voorziening onontbeerlijk.

Omgerekend in fulltimebanen is ’t Hoogt nu elf man sterk. In City (meer zalen, meer activiteiten) moeten dat er twee à drie meer worden. Rianne Brouwer had geen cijfers van de kosten van de verhuizing en de nieuwe exploitatie. ’t Hoogt krijgt nu vier ton subsidie.