Ga maar lopen

2013

Met de auto van de Berenkuil naar Douwe Egberts. Welke route is sneller, via de rondweg of dwars door de stad? Veertig jaar geleden – ik werkte toen bij het Utrechts Nieuwsblad – probeerden we het uit omdat de hoofdredacteur vond dat de verkeersbeperkende maatregelen, waarover de gemeente toen begon te denken, indruisten tegen zijn gevoel voor vrijheid.

De uitkomst bevestigde zijn vermoeden: via de Binnenstad was je er het snelst. Die route mocht je de automobilist dus niet afpakken.

De Binnenstad als doorgaande route voor auto’s, je moet er niet meer aan denken. De auto is binnen de singels trouwens überhaupt een vreemd element. Met al die steegjes is het centrum eigenlijk maar voor één ver- voermiddel geschikt: de benenwagen.

Met autorijden in de Binnenstad is het nu zoals met roken: het mag hier en daar nog, maar dat is dan ook alles. Als je van de Domstraat naar het station wilt moet je helemaal via het Ledig Erf. Ga maar fietsen, of nog liever: lopen. Want met al die fietsen weet ook niemand raad.