Groots en meeslepend

2013

Voor de Engelsen, die als overwinnaars uit de onderhandelingen kwamen, leverde de Vrede van Utrecht vooral het recht – de asiento – op om Afrikaanse slaven te verkopen aan de Spaanse gebieden in Amerika. In 2013 is dat driehonderd jaar geleden. Diplomaten en staatshoofden uit alle delen van Europa beëindigden toen met hun handtekening de Spaanse Successieoorlog en Queen Anna’s War. De Engelsen waren vooral uit

op beteugeling van de macht van Oostenrijk, wat zij ook voor elkaar kregen. Ze hielden er bovendien Gibraltar en een aantal koloniën in Noord- Amerika aan over. Voor Nederland viel er niet zo veel te vieren, maar toch gaan in Utrecht de vlaggen uit, want we moeten de stad nu eindelijk eens op de kaart zetten.

Wat kun je over Utrecht zeggen? Na Amsterdam is het in Nederland de meest geliefde woonstad, we zijn zo ongeveer de best florerende economische regio van West-Europa, er zijn zeker zeventigduizend studenten, de universiteit is qua prestaties nummer één van het land, kroegen en restaurants puilen uit, in het zomerhalfjaar gaat geen week voorbij zonder spektakel in de Binnenstad.

Het is niet voldoende. Grootse en meeslepende evenementen hebben we nodig: startplaats van de Ronde van Frankrijk, Vrede van Utrecht, culturele hoofdstad van Europa. M’n vlaggetje, m’n petje en m’n toeter liggen al klaar.