Hamertje tik (sept.2018)

Om zeven uur, half acht rijden ze de Binnenstad in: Bob de Bouwer en z’n maten. Ze hebben er vaak al een hele rit opzitten, vanuit de Achterhoek, Twente, de Betuwe, Noord -Brabant. Met hun busjes bezetten ze de parkeerplaatsen die late bezoekers ’s nachts vrij maakten.

Ze gaan heel snel aan de gang: hameren, monteren, straten maken, stellen, heisen, restaureren, boren, beton storten, metselen, voegen, en dat vaak met een gezellig muziekje er bij. Niet hier en daar, maar overal zijn ze bezig. De Binnenstad is een soort bouwplaats. Kantoren worden hotels, pakhuisjes appartementen, winkels restaurants.

Bij veel projecten verandert er aan de buitenkant niet zo veel. Vanaf de straat blijft alles grotendeels hetzelfde. Als een groot pand op de Kromme Nieuwegracht wordt gesplitst in bijvoorbeeld zes appartementen, zie je dat bijna niet aan de voorgevel. Vijf extra naambordjes en brievenbussen, dat is alles.  

Bouwen betekent geloven in de toekomst. De Binnenstad blijft bij de tijd, maar behoudt zijn historische karakter.

En toch…. Toch zijn er mensen die hun bedenkingen hebben. Ze vinden dat de grote verandering van het gebruik van de Binnenstad slecht uitpakt voor het woonklimaat. Met zoveel tijdelijke bewoners in kleine appartementen en short stay-studio’s en met al die hotels, restaurants en airb&b’s neemt de saamhorigheid af en de onrust toe: rolkoffers en afzuiginstallaties, af en aan rijdende vrachtwagens en bestelauto’s die de horeca bevoorraden en pakjes bezorgen.

Volgens de columnisten Ingmar Heytze en Wouter de Heus van het AD/UN zijn het behoudende, naar het verleden terugverlangende ouderen die zich roeren, vooral via de actiegroep 030 Binnenstad. Ze kunnen, zo vinden de twee schrijvers, roepen wat ze willen, maar de tijd terugzetten kunnen ze niet. Als ze zich niet meer thuis voelen in de Binnenstad, dan kunnen ze het beste de wijk nemen naar kleinere steden, zoals Zutphen en Deventer, of natuurlijk naar de hei.

Ligt het echt zo zwart-wit? De gemeente is bezig met een visie op de Binnenstad. Het minste wat daarin moet staan is antwoord op de vraag of het op deze manier moet doorgaan, of dat de maat zo wel vol is.