Het is rond (sept. 2019, themanummer singelvoltooiing)

Jarenlang hing achter een raam in de Zilverstraat een verkiezingsposter van Leefbaar Utrecht, met twee silhouetten van de stad. Op de ene zag je de Domtoren moeiteloos boven alles uitsteken; op de ander had de Dom gezelschap van een hele batterij woon- en kantoortorens. De boodschap van de affiche was: als je Leefbaar stemt dan kies je voor knus en gezellig.

Het was niet zo dat de bewoner van de Zilverstraat (Tommie Hendriks) steeds vergat de poster weg te halen. Nee, de affiche hing er opzettelijk zo lang, om Leefbaar Utrecht te blijven herinneren aan de verkiezingsbelofte. Geholpen heeft het niet.  

Leefbaar was, toen de partij nog in de oppositie zat, fel tegen de grootscheepse aanpak van Hoog Catharijne en omgeving. Maar eenmaal de grootste en machtigste zat er niets anders op dan meewerken aan een opknapbeurt voor het Stationsgebied. Want zo kon het niet langer. Het was bar en boos. Dit schreef ik (D.F.) destijds : ‘Utrecht mag zich dan afficheren als museumstad, de treinreiziger krijgt toch meer de indruk dat hij is aangekomen in een science fiction-stad waar de overlevenden zich na de derde wereldoorlog tussen de rotzooi in leven proberen te houden’.

 Het grote punt was: hoe krijg je draagvlak voor iets waar je altijd tegen was. De vondst was ronduit geniaal: een referendum met de keuze tussen òf veel groen en weinig hoogbouw òf compact en hoog. De bevolking die nooit veel interesse voor de HC-plannen toonde, ging massaal ter stembus en koos natuurlijk voor veel groen en weinig hoogbouw. Maar financieel was dat niet haalbaar, en zo is het dus toch hoog en dicht op elkaar geworden. Groen is zeldzaam.

Maar we klagen niet, want we kregen een fantastisch station, een vrolijk stadskantoor, fietsenstallingen en een uitzinnig bollendak op het Stationsplein. Winkelcentrum Hoog Catharijne oogt na de metamorfose luxueus en grootsteeds en wacht op de grote drukte die nog niet komen wil. TivoliVredenburg doet het als muziek- en uitgaanscentrum boven verwachting.

En misschien wel het allerbelangrijkste: de belofte uit het oerbegin van de plannenmakerij om de singeldemping ongedaan te maken is nagekomen. Het is (bijna) rond. Fotograaf Sjaak Ramakers zet op de voorpagina de contouren van de singel met knikkers uit.

Waarom met knikkers, en niet met bootjes?

Omdat knikkers rond zijn.

Ja, ja.