Knikkerspel op z’n kant

2012

Knikkerspel op z’n kant

Wim Gerardts, bewoner van het Smakkelaarsveld, zag destijds het definitief ontwerp en stelde zich er op in dat hij straks vanuit zijn raam naar binnen zou kunnen kijken in het nieuwe muziekpaleis.Tot laat op de avond zou hij er dankzij de glazen buitenwanden lichtjes en leven zien. Als in een tropisch aquarium. Want zoiets zou het worden. Herman Hertzberger noemde het een lichtkunstwerk, dat als een stralende ster muziekliefhebbers van heinde en ver naar de Binnenstad zou leiden. Het zal niet zo zijn. Niks glas, maar zowel aan de oost- als westkant zijwanden van kunststof platen, die doen denken aan een op z’n kant gezette bodem van een knikkerspel, of aan leeggedrukte medicijnenstrips. ‘Wat een banaliteit’, mailt Gerardts de Binnenstadskrant. ’In mijn herinnering kwam dat monstrum niet op de artist impression voor’.

Dat klopt. De glazen zijgevels verdwenen in 2009 uit het ontwerp, zonder dat daaraan veel ruchtbaarheid werd gegeven. Maar de mensen van de fantastische website Bouwput Utrecht zagen het wèl. Een metamorfose, noemden ze het. De Binnenstadskrant ging kijken naar de nieuwe maquette, zag de veranderingen, maar vergat er een bericht van te maken. Wim Gerardts liet zich op het verkeerde been zetten door zijn aanname

dat een definitief ontwerp inderdaad definitief is. Maar intussen was Hertzberger nog voortdurend aan het wijzigen. Hij maakte daar ook geen geheim van.