Kroketten

2014

In de tijd dat de kroketten bij de Febo een euro kostten, verdiende ik ongeveer vijfduizend euro per maand. Nu heb ik aan pensioen en AOW ongeveer de helft en zijn de kroketten 1,60. Ik zeg dit niet om te klagen, maar om aan te tonen dat niet alle ouderen bulken van het geld. Bij bejaardenomroep Max zie je senioren in mooie nieuwe Audi’s en Volvo’s, met daarachter luxe caravans, in colonne richting Sicilië trekken. Ze hebben duidelijk goed geboerd. Ze hebben vast ook een eigen huis, waarvan de hypotheek al lang is afgelost. Ik was zo stom te blijven huren. Mitros wil elke maand negenhonderd euro van me. Niet zo lang geleden zei op de radio een Kamerlid dat ouderen als pensioen tachtig procent van hun

laatste salaris krijgen, met daar nog bovenop hun AOW. Hoe slecht ge- informeerd kun je zijn. (Het gemiddelde ABP-pensioen is zevenhonderd euro.) Vroeger, in mijn financieel goede tijd, kocht ik aardig wat boeken en cd’s en kon je me wel eens zien in de schouwburg of het Muziekcen- trum. Meestal op een hoekje, want als het me niet beviel wilde ik zo kunnen weglopen, een vervelend trekje.

Als ik nu nog boeken koop, dan bijna altijd tweedehands. Mijn uitjes moet ik veel zorgvuldiger kiezen. Ik zal de enige niet zijn.
Bij klassieke muziek zie je vooral grijze koppen. Om de grote zaal en de kamermuziekzaal van TivoliVredenburg vol te krijgen moet je senioren veel minder laten betalen.