Lekker een patatje halen

Arnold Karskens ken ik uit de tijd dat we bij mij thuis met een groepje journalisten spraken over oprichting van een links zondagsblad. Volgens de meesten van ons (ik twijfelde) was er duidelijk behoefte aan zo’n krant.

Na twee vergaderingen wisten we het zeker: kansloos. Geen geld, geen distributiekanaal, uitsluitend wat mensen die graag linkse stukjes wilden schrijven en dachten dat lezers daarop zaten te wachten.

Karstens werd oorlogscorrespondent, onverschrokken en alom gewaardeerd, tot hij wel heel rechts en mopperig begon te worden. Nu is hij de baas van Ongehoord Nederland (ON), volgens de eigen website een omroep voor mensen met lef en een rechte rug.

Elke dinsdag en donderdag verzorgt ON van kwart over twaalf op Nederland 1 het ‘lunchprogramma’ Ongehoord Nieuws.

ON kreeg al twee keer een boete wegens het verstrekken van onjuiste informatie en het niet toepassen van hoor en wederhoor, iets wat de andere omroepen altijd wel zouden doen. Een derde sanctie hangt in de lucht. Aanleiding is het onderdeel over racisme in de uitzending van 15 september. Via een advocaat kwamen er tweeduizend klachten over binnen.

Oud-journaliste, thans NPO-ombudsman Margo Smit analyseerde het item en kwam tot een vernietigende conclusie. NPO-voorzitter Frederiek Leeflang verklaarde dat de grens van de Mediawet was bereikt omdat het programma zou aanzetten tot haat en geweld.

Dankzij NPO Plus kun je het programma van 15 september nu nog zien. Word je door het racisme-onderdeel aangezet tot haat en geweld? Ik niet.

Het item was opgehangen aan een ruzie in de bonte politieke familie van Sylvana Simons. ‘Zie je nou wel’, zo was ongeveer de stelling, ‘als mensen van allerlei kleur met elkaar op de vuist gaan, dan is racisme niet iets van uitsluitend blanken, maar een universeel verschijnsel.’

Het is bewijsvoering van de koude grond. Net alsof alle ruzies met huidskleur te maken hebben.

In een internetfilmpje van ongeveer tien seconden zien we hoe zwarte mensen in een smal straatje een paar witte mensen afrossen. Toelichting ontbreekt. Is het racisme? Is het een afrekening? We komen het niet te weten.

Wat nog meer? Presentatrice Raisa Blommestijn gebruikt een paar keer het woord ‘neger’. Provocerend en kinderachtig.

Alle mensen aan de lange tafel van Ongehoord Nieuws keurden racisme af. Bij ON letten ze helemaal niet op kleur, werd er nog aan toegevoegd.

Als het er eigenlijke om te doen was Sylvana Simons en haar clubje af te branden (en dat denk ik), doe het dan beter.

Van sommige politieke partijen, de NPO en de meeste andere omroepen moet Ongehoord Nederland verdwijnen. Want ON verspreidt in hun ogen gevaarlijk gif.

Maar ja, we leven in een landje van vrijheid van meningsuiting, dus zo één, twee drie gaat dat niet. Met het oog op dit stukje keek ik naar een stuk of wat uitzendingen van ON, en inderdaad , het is soms bizar wat ze daar verkondigen en suggereren. ON schurkt aan tegen Forum voor Democratie, met dezelfde stokpaardjes zoals stikstof bestaat niet, oversterfte, boeren zijn helden, grenzen dicht, regering liegt en bedriegt, etc.

Raisa Blommenstein (vorig jaar gepromoveerd in de rechtsfilosofie) is zeer bedreven om via vragen in de sfeer van ‘is het niet zo dat?…’ haar gasten tot steeds stelliger uitspraken te verleiden. En als Eva Vlaardingerbroek (eveneens een piepjonge gepromoveerde juriste) meedoet ontstaat er een sfeer waarin iedereen vol op het orgel gaat.

Alles bij elkaar houdt Ongehoord Nieuws beter de aandacht vast dan de meeste praatprogramma’s, met altijd dezelfde gasten met hun meninkjes van niks.

De publieke omroep wordt voornamelijk betaald uit belastinggeld, is dus van ons allemaal, en daarom zou iedereen er zijn zegje mogen doen, ook al zijn het rare zegjes. Als iemand echt over de schreef gaat dan corrigeert de rechter dat wel. Dat vind ik. Maar het is duidelijk dat niet iedereen er zo over denkt. Het is wijdverbreid: luidruchtige, zure types willen ons voorschrijven wat wel en niet mag en hoe we over iets moeten denken.

Zo, ’t stukje is klaar. Even naar de snackbar. Lekker een patatje halen. Of zou dat ook niet meer mogen?

—-