Model

Wat is een model? Zo’n kleine 25 jaar geleden, als jongetje van een jaar of dertien, dacht ik bij ‘model’ in de eerste plaats aan een schildersmodel, een volle, blote vrouw, in een warm atelier geportretteerd door een baardige kunstenaar, die voor alle eventualiteiten een divanbed achter de hand hield.

In de stad waar ik vandaan kom (Zwolle) waren een paar jonge schilders, die ik me met zo’n model kon voorstellen. In mijn ogen ruige, interessante knapen, die zo nu en dan liftten naar Parijs, waar in die tijd het existentialisme hoogtij vierde. En als ze dan op hun nieuwe touwschoenen terugkwamen in hun provinciestad dan roken ze nog naar de knoflook en de Gauloises.

Later, toen ik zo’n jaar of negentien was, ging ik ook eens naar Parijs. Maar het zwarte-truien-existentialisme van Juliette Greco was toen al lang over zijn hoogtepunt heen. En in het beroemde café Les deux Margots zag ik niemand die ik van foto’s kon herkennen.

Door mijn werk heb ik inmiddels geleerd dat ik onder ‘model’ niet in de eerste plaats een levend wezen moet verstaan, maar iets abstracts en wiskundigs. Vooral de laatste jaren is er een hausse in dat soort modellen. Gemeentebesturen, actiegroepen, universitaire onderzoekers, zij grossieren er in.