Nieuwkomers (2018)

De buren verhuizen naar Meppel. Op Funda zie je hun nieuwe huis: het dateert uit 1902, lijkt goed onderhouden. Glas in lood in de schuifdeuren van de kamer en suite. Het stond sinds mei 2017 te koop voor 385.000, is verkocht voor 375.000, heeft 170 meter vierkante meter vloeroppervlakte, een aardig tuintje op het zuiden en staat, zo zegt de makelaar, vlakbij de bruisende Binnenstad.

Wij waren laatst op een zondagmiddag in Meppel, maar toen bruiste de Binnenstad niet. Geen mens op straat. De enige bioscoop opgeheven.

Nee, dan de Binnenstad van Utrecht. Die bruist voor sommigen al te veel, maar voor D66, VVD en kruimel Student en Starter nog niet genoeg.

Hoe dan ook, de Binnenstad bruist op het ogenblik zo sterk dat ze een enorme aantrekkingskracht heeft, ook op mensen die er willen wonen. De gemeente voorspelt dat de bevolking er tot 2040 zal stijgen van ongeveer 18.500 nu tot 28.500 in 2040, met de sterkste toename in de komende tien jaar. Na Leidsche Rijn en Zuidwest is de Binnenstad daarmee de grootste groeier. Het merendeel van die nieuwkomers komt trouwens terecht in een deel van de stad dat gewone mensen niet onder de Binnenstad verstaan, namelijk het Jaarbeursterrein. Maar volgens de gemeentelijke wijkindeling hoort het bij de Binnenstad, net als trouwens het hele Stationsgebied.

In de kou?

Sociale huurwoningen komen op het Jaarbeursterrein – deftig ‘Beurskwartier’ genoemd – maar mondjesmaat. De nadruk komt sterk te liggen op appartementen met zogenaamde middenhuren van ongeveer 700 tot ruim 1000 euro, exclusief servicekosten. Daaraan zou de grootste behoefte bestaan.

Als de vraag zo groot blijft als op het ogenblik wordt het niet moeilijk al die appartementen te verhuren. Het punt is alleen: blijven er ook mensen in de kou staan? Het antwoord is: ja. Lage middeninkomens hebben tussen de 2000 en 2400 euro netto per maand. Van dat soort huishoudens zijn er 425.000 in Nederland. Bij een huur van 800 euro per maand (exclusief zeker 200 euro aan andere woonlasten zoals verwarmingskosten) blijft er voor deze groepen zo weinig over om van te leven dat de appartementen voor hen onbereikbaar zijn. En zo krijg je in de Binnenstad een ontwikkeling die gentrificatie heet: er is alleen nog plaats voor mensen met een flink inkomen. Woningbouwverenigingen dragen bij aan dit proces door de verkoop van sociale huurhuizen.

Conclusie: het is mooi dat de Binnenstad zoveel nieuwkomers kan opnemen, maar het is ernstig dat de gewone man er niet meer aan te pas komt.