Overschot hotelkamers komt er aan (2018)

Wat directeur Leo Hollman van hotel Karel V twee jaar geleden in de Binnenstadskrant aankondigde wordt nu door de gemeente bevestigd: op korte termijn ontstaat in Utrecht een fors overschot aan hotelbedden. Arno Ruis (tijdelijk gemeentelijk adviseur Hotels/Particuliere verhuur) rekende de wijkraad voor dat het aantal kamers in 2,5 jaar groeit van tweeduizend naar tenminste drieduizend. Ruis: ‘Er gaan klappen vallen.’ Hij bepleit daarom bij de politiek een voorlopige stop.

De afgelopen jaren bleef de bezettingsgraad van de Utrechtse hotels op een aanvaardbare 68 procent (Amsterdam 90 procent).

Volgens Ruis gaat de toename nu duidelijk veel te snel. Op den duur is drieduizend kamers misschien een goed aantal voor Utrecht, maar voorlopig is het te veel.

Vooral het Stationsgebied is debet aan de enorme groei. Het Poortgebouw (het dunne ronde gebouw met de gekleurde platen) heeft op de bovenste zes verdiepingen twee hotels: Crowne Plaza en Hampton bij Hilton, met respectievelijk 128 en 192 kamers. In het Noordgebouw, hoek Smakkelaarsveld: hotel Intell met 162 luxe kamers. Aan de andere kant van het station verrijst de Anrath Galaxy Tower, even hoog als het Stadskantoor. Over 2,5 jaar opent het zijn deuren: 250 hotelkamers op de onderste verdiepingen en daarboven 250 woningen.

Oude Binnenstad

Niet alleen in het Stationsgebied , maar ook in de oude Binnenstad komen er veel hotelkamers bij. Bijvoorbeeld op de Catharijnekade (46 hotelkamers en 80 hostelplekken in gedeelde kamers in de voormalige Westerkerk), in de Keistraat ( 24 kamers in het Polmanshuis), in Achter Sint Pieter (hotel Beijers, ongeveer 15 kamers), op het Vredenburg (35 extra kamers in Apollo Hotel, ooit Hotel Smits), op de Oudegracht (42 kamers in het oude Tivoli) en op de Vismarkt (dependance hotel Beijers). Beijers is een initiatief van Bert Degenaar, een ondernemer uit Oud-Zuilen. Eind vorig jaar kocht hij ook het uit staal en glas opgetrokken ‘huisje van Sluijmer’ op de hoek van de Drift en de Kromme Nieuwegracht. Hij maakt er een B&B van.

Net buiten de Binnenstad, in Lombok, ging in januari The Anthony Hotel open, 91 lofts en suites in het parochiehuis en klooster St. Antonius. Een groot budgethotel komt op de plaats van de nu leegstaande Citroëngarage tegenover station Vaartsche Rijn.

Congressen

Hotels in Utrecht moeten het vooral hebben van congresgangers. Dit in tegenstelling tot Amsterdam, waar de zestien miljoen jaarlijkse overnachters (in Utrecht ruim 700.000) voor het merendeel toeristen zijn.

Om de bezettingsgraad van de hotels op peil te houden moeten er dus veel meer congressen komen. Leo Hollman van hotel Karel V betwijfelde twee jaar geleden sterk of Utrecht Marketing die opgave aan kan.