Schreeuwlelijk in de boeien

Intro

Direct na mijn pensionering begon ik bij de Binnenstadskrant, zogenaamd als hoofdredacteur, maar in werkelijkheid als de man die alles moet regelen. Dankzij mijn excursies met groepen studenten naar het buitenland kon ik dat al een beetje. Alle stukjes vanaf 2003 komen uit de Binnenstadskrant.

2003

De dikke man die zijn busje op het fietspad in de Voorstraat parkeert, gaat door het lint als de twee politiemensen hem bekeuren. ‘Zeiklul’, schreeuwt hij. ‘Mooie nagemaakte kut dat je bent’.

Inspecteur Ronald Moes (40) en wijkagent Gertjan Groeneweg (29) staan er bij en horen het aan. Gertjan zegt: ‘Hij zit wel aan de grens. Gaat hij verder, dan is hij de pineut, dan gaat hij gewoon mee naar het bureau, al moet ik de hele stad er bij halen, dat maakt me niet uit. Hij weet waar hij aan toe is. Hij heeft gedronken. Dus hij moet niet gaan rijden’.

De dikke man doet vervolgens wat iedereen voelt aankomen. Hij schudt zijn vrouw, die hem probeert tegen te houden, van zich af, en rijdt weg, vanuit zijn raam de agenten nog een serie verwensingen toeroepend.

Ver komt hij niet. Na nog geen honderd meter sluiten drie politie-auto’s hem in. Handboeien om. Afvoeren richting Paardenveld. Blazen. De test levert 1.1 promille op, ruim het dubbele van wat is toegestaan. Even optellen: een parkeerbon, een verbaal wegens rijden onder invloed en toch ook een verbaal wegens belediging. De schelders

weten Ronald Moes dit weekend wel te vinden. Gisteravond noemde ‘een heel vervelende man’ hem – terwijl er een heleboel mensen bij stonden – ‘mongool’, Moes: ’Daarmee overschreed hij een grens’. Het werd een transactie van 220 euro.