Stadsverfraaiing?(nov 2018)

Stadsverfraaiing?

Door de ‘Loertoeter’ kon je op de Mariaplaats onder de grond een stukje aangelicht oud riool zien. Het was een project van gemeente-ambtenaar Kos, wiens taak het was de Binnenstad voor weinig geld wat op te leuken. De toeter stierf een zachte dood. Zoiets geeft hoop. Sommige dingen moeten tijdelijk zijn.

Maar het meeste blijft, zelfs de vliegende schotel op De Inktpot, waarvan het de bedoeling was dat hij na Panorama 2000 weer zou opstijgen.

Ambtenaar Kos is al lang met pensioen, initiatieven om de stad van allerlei fraais te voorzien zijn er nog volop. Het wordt behoorlijk veel, zo langzamerhand. Geen blinde muur ontkomt aan een reproductie van een oude prent, een gedicht, een tegeltableau of een citaat uit een boek. Geen rustig plekje of er staat ineens een beeld.

De gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) moet er maar eens met de schoffel door. Dat geeft lucht. Een lijstje maken van wat beter weg kan omdat het niet zo geslaagd is.

Nicolette Gast, Veronique Hoedemakers, Radna Rumping en Sjaak Langenberg vormen de BKV, samen met een ambtelijk lid. Hun voorzitter was Cees van Eijk, maar die is inmiddels wethouder van Amersfoort, en zal dus wel afgetreden zijn. Zij adviseerden ook over de kunst op het Vredenburg. Het ontwerp van Jennefer Tee (Marktmozaïek) stond op hun selectie. Naarmate de stratenmakers vorderen wordt steeds duidelijker dat het een ramp is. Zo weinig kleurverschil dat de voorstellingen haast niet te onderscheiden zijn.

De BKV bemoeit zich alleen met kunst met een grote K. Op buurtniveau opereert Fred Nuwenhuis, lid van de gemeentelijke werkgroep die, zo schrijft AD/UN , ‘de historie wil terugbrengen in de stad’. Dat gaat nu gebeuren in de Telingstraat, waar kunstenaar Theo van Doesburg, oprichter van tijdschirft De Stijl, geboren is. Marije Louwens en Niels Bokhove willen er een plaquette, maar Nuwenhuis denkt onder meer aan een tegeltableau: ‘Een mooi bord met foto’s en kleuren kost zo’n tweeduizend gulden.’

Alsjeblieft, niet nóg een tegeltableau. We hebben er net in de Binnenstad al twee bijgekregen, in de ABC-straat en in de doorgang van Keukenstraat naar Magdalenastraat.