Tijdgeest 1

De vriend heeft een nieuwe hobby, naast zijn drukke, veel geld opleverende werk.Hij doet in vastgoed. Zijn imperium begint al te groeien. Hij verbouwde zijn oude kantoor tot huurappartementen, hij kocht een paar andere panden, hij investeert in een bungalowpark op een vakantie-eiland, hij kocht in Utrecht een landje waarop hij een woontoren wil bouwen met middenhuren.

Om half twaalf ’s avonds lopen we door de straat met het verbouwde kantoorpand. Achtereen paar ramen brandt nog ligt. ‘Daar wonen twee vrouwen’, zegt de vriend. ‘Vijftig vierkante meter, veertienhonderd euro. In minder geliefde wijken kun je dat natuurlijk niet vragen’.

Tijdgeest 2

Perez, zo heette de winkel met Perzische tapijten op het Oudkerkhof. Aan de andere kant van de straat, op het hoekje van de KorteJansstraat, was er nog één. De etalages waren verleidelijk; binnen was het feest. Was je maar rijk, dan kon je je huis helemaal vol hangen met die prachtige, de verbeelding prikkelende weefkunst. Nu verdwijnt de laatste tapijtenwinkel uit de Binnenstad. De tot ale leegverkoop bij Janssen in Voor Clarenburg duurt al een tijdje, omdat de gemeente tussenbeide kwam bij de verhuur van het pand aan Taco Bell.

Tijdgeest 3

Lunchtijd. De ouders dekken de tafel: bruinbrood, kaas, humus, honing. Ziet er lekker uit. De jongste zoon zit op de bank met z’n vriendin. ‘Jongens, we gaan eten’, zegt de vader. ‘Begin maar vast’,zegt de zoon. De bel gaat, een koerier brengt een zak met twee belegde broodjes. ‘Hier hadden we meer zin in’, zegt de zoon.

Tijdgesst 4

Recht tegenover Achter Sint Pieter (ASP) 84, het adres van de redactie, was vroeger de gemeentelijke dienst Bouwen en Wonen, een half bouwblok groot. Inmiddels is het verdeeld in Domhotel, restaurant Podium, twee grote woonhuizen en 21 kleine appartementen. Op nummer 11, schuin tegenover nummer 84, is een callcentre veranderd in 16 kleine appartementen.

Vanuit de achterkamer van ASP 84 kijk je op het vroegere St. Bonifatiuscollege. Een projectontwikkelaar treft voorbereidingen voor de ombouw van de school tot een groot aantal appartementen.

ASP 84 is onderdeel van een complex van 18 appartementen, in 1980 opgeleverd. Mitros verkocht er inmiddels zestien. De laatste drie volgen als de bewoners verhuizen of overlijden.

Tijdgeest 5

Vier appartementen, twee boven, twee beneden, achter een gezamenlijke straatdeur. Voor die deur staan drie onbekenden, met een sleutel. Dat voelt een beetje ongemakkelijk. Maar het is niet anders: één van de appartementen wordt zo nu en dan voor tweehonderd euro per dag verhuurd als airbnb. Minder dan de vijftig dagen per jaar, die ook in Utrecht vanaf februari als maximum gelden. Misschien twintig of dertig. ‘Geen feestjes of evenementen’, staat op de website. En inderdaad, overlast is er nog niet geweest, behalve de ene keer dat een Amerikaan urenlang op het terras met luide stem zijn zaken regelde.