Voorbijgangers

2014

De Binnenstad is fantastisch vooruitgegaan, maar nog niet af, en dat zal ook nooit gebeuren, want een openluchtmuseum moet het niet worden. Waren in 1970 de personenauto’s een groot probleem, nu zijn dat de fietsen en de bestelauto’s en vrachtwagens van pakjesbezorgers en bevoorra- ders van de ‘horeca. Bij sommige restaurants komen elke dag wel zeven verschillende auto’s langs: met vlees, met vis, met wild en gevogelte, met groenten, met Hanoz-hapjes, met linnengoed, met drank.

Zat er veertig jaar geleden in een groot huis soms nog slechts één bewoner, nu wordt de ene na het andere woning gesplitst in piepkleine eenheden, voor studenten of starters. Langzamerhand bestaat een heel groot deel van de bewoners van de Binnenstad uit voorbijgangers, die geen of nauwelijks binding hebben met hun buurt. Dat leidt tot onverschilligheid. Het percentage eenpersoonshuishoudens is nu al 72, het percentage huishoudens met kinderen 8.

Van een oude wens, een mooie evenwichtige samenstelling van de bevolking, is dus niets terechtgekomen. Huurwoningen die leeg komen worden duur verkocht, of opnieuw aangeboden met huren die gewone mensen niet kunnen betalen. Ondanks beloften van de gemeente en de

woningbouwverenigingen gebeurt er niets voor ouderen die in de Binnenstad willen blijven wonen, maar in hun huidige huis niet goed meer uit de voeten kunnen.