Wat is cultuur nog in dit land?

’s Nachts valt er in Utrecht te weinig te beleven. Dat moet veranderen. Daarover gaat de nota Nachtcultuur.

Bij lezing merk je al snel dat er iets wringt op de afdeling Culturele Zaken. De nota, die vooral over (elektronische) dance gaat, is een wonderlijk verhaal vol rare aannames. Hoe kom je er bijvoorbeeld bij dat het nachtleven (in de opvatting van de opstellers dus dance) voor heel wat jongeren de eerste kennismaking is met cultuur.

Misschien lieten ze de nota maken door een stagiair. Niet zo gek, want het gaat tenslotte om ‘jongerencultuur’. Maar iemand leest toch wel even na wat die student op papier zette?. En dan vraag je hem/haar toch: Zouden die jongeren nooit met hun ouders naar Hans Teeuwen zijn geweest? Deden ze op hun school niks aan cultuur? Ze moesten toch boeken lezen voor hun lijst?

Misschien speelt het enorme ziekteverzuim op de afdeling een rol. Met 16,2 procent scoort Culturele Zaken twee keer zo hoog als het gemiddelde bij de gemeente.

Ik dacht dat je op die afdeling een onbezorgd en aangenaam leven hebt, ver van de kommer en het kwel van het gewone volk. Dat valt dus zwaar tegen. Een wat hoger verzuim dan het gemiddelde, dat kan toeval zijn, maar twee keer zo hoog… nee, dat is niet normaal.

RTV Utrecht kwam al op 14 december met het bericht dat Utrecht landelijk koploper is qua zieke ambtenaren. Percentages werden toen niet genoemd. Medewerkers waren anoniem geïnterviewd. Ze hadden het over stress, het grote aantal vacatures, onaangename verhoudingen, etc. Culturele Zaken kwam niet apart aan de orde. Jammer.

Wethouder cultuur is Eva Oosters. Ze zit in het college namens de zich progressief noemende partij Student en Starter (één raadszetel, oorspronkelijk twee; één raadslid opende een eigen winkeltje).

Toen ze drie jaar geleden begon was ze met haar 25 jaar de jongste Utrechtse wethouder ooit.

Haar partij ijvert voor onderdak voor jongeren. Maar ook vertier is een belangrijk ‘dossier’. Helemaal niet vreemd is het daarom dat Culturele Zaken zich moest bezighouden met ‘nachtcultuur’.

Gebeurde dat misschien met tegenzin? Zijn er werelden van verschil tussen de prioriteiten van Oosters en die van haar ambtenaren? We weten het niet. Ook niet of er op de afdeling iemand zit die alles voor iedereen verpest. En dat daarom de mensen zo massaal ziek worden (of zich ziek melden).

Over het personeel bij de gemeente gaat haar collega Rachel Streefland (ChristenUnie, twee raadsleden). Tussen haakjes: GroenLinks en D66 hadden in 2022 kleine partijen nodig om tot een zogenaamde linkse meerderheid te komen. De beloning was een wethouderspost.

Volgens Streefland zijn er al dingen in gang gezet om het ziekteverzuim te verminderen. Verder ligt er voor haar ook nog een zware klus bij de reinigingsdienst. Daar is bij de afdeling wijkonderhoud en service sprake van een angstcultuur. Er wordt gepest en gediscrimineerd, meldt RTV Utrecht.

Niet zo best, allemaal. Niettemin twee dichtregels, vrij naar J.C. Bloem:

Wat is cultuur nog in dit land?

Een nachtje dance op een oude krant

Eva Oosters en haar vader, commissaris van de Koning in Utrecht

Foto RTV Utrecht