Wolken krabben

Wonen in de Neudeflat. Met de lift naar je appartement, alles gelijkvloers, uitkijken over de stad.… We wilden het al jaren, maar het gebeurde niet. We stapten er overheen dat we veel minder ruimte zouden krijgen. Maar anderhalf keer onze huidige huur, dat was te veel.

Blijven zitten waar je zit. ‘Klem zitten’, noemt mijn vrouw het, wat in ons geval tamelijk raar klinkt. Want een hoop mensen zijn jaloers op ons appartement van 120 vierkante meter met groot dakterras. Toch is het zo: voor mensen met een bescheiden inkomen die een aardig huurhuis in de Binnenstad gewend zijn, maar voor wie traplopen moeilijk is, valt weinig te kiezen. Trapliften dan maar, als de nood aan de man komt.

Zo zie je, het probleem is oplosbaar, we moeten niet zeuren. Het is peanuts vergeleken met de zorgen van jonge mensen. Ook al is het ver boven hun begroting, ze zijn gedwongen duur te huren. Want er is verder niks. Ze staan met de rug tegen de muur. Meer dan tien jaar wachten op een sociale huurwoning, wat een ellende.

Hoe hoger hoe duurder

Is dat de toekomst: woontorens? Een tijdje terug mochten we in een referendum kiezen tussen weinig of veel hoogbouw in het Stationsgebied. Weinig, kozen we in grote meerderheid, maar het wordt veel, want anders is er geen ruimte voor groen, zo wordt beweerd.

Familie in Rotterdam woont veertien hoog. De begane grond is ver weg. Is dat Harrie die daar loopt? De verrekijker lost het op.

Sjoerd Soeters, ontwerper van het Java-eiland in Amsterdam, vindt dat woongebouwen niet hoger moeten zijn dan zes of zeven verdiepingen. Worden het er meer, en zit je bovenin, dan raak je het contact met de straat, met het gewone leven, kwijt.

Dat kan waar zijn, maar kennelijk is dat voor lang niet iedereen een punt. Want: hoe hoger, hoe duurder. Maar zelfs de laagste woonlaag is voor een hele categorie onbereikbaar. Een stad vol yuppen, maar als ze bevallen is er geen verpleegster om daarbij te assisteren en later is er geen onderwijzer om die kinderen wat te leren – voor hen is wonen hier te duur..

Utrecht is van de vijf grootste steden de beste stad voor woningbeleggingen, zo heeft makelaarsbedrijf Colliers International berekend. Jan Verheugen zet boven dit bericht in zijn onvolprezen ‘Nieuwsch en ander Nieuwsch’ de kop: Utrecht op de kaart gezet met het klassement ‘Burgers een poot uitdraaien’.

(redactioneel bij themanummer Binnenstadskrant over woontorens)