Zaligverklaring

(2017)Bij al die Maria’s in het Catharijneconvent, van extreem zedig tot tamelijk uitdagend, vraag je je af wat ze aantrekt als ze uit de hemel afdaalt voor een korte verschijning op aarde. Van de altijd diepgelovige meisjes en jonge vrouwen aan wie ze zich vertoont hoor je er weinig over. Ze zijn waarschijnlijk te opgewonden om goed te letten op haar kleding.

Dat ze altijd vrouwen uitkiest zullen feministes in haar prijzen. Zou ze dat niet doen dan zaten er in de hemel uitsluitend zaligverklaarde man- nen, Maria en moeder Theresa uitgezonderd. Theresa is trouwens duide- lijk een vergissing, want weliswaar deed ze goede werken, ze was ook een engerd, die zelfs stervende patiënten geen pijnstillers gaf. Lijden moesten ze, net zoals Jezus aan het kruis. Op weg naar huis kom ik langs de gelukkig nu ook zaligverklaarde paus Adrianus. Zoals hij er bij staat in zijn armoedige plunje op die aanstellerige sokkel zou je niet denken dat het nog zo goed met hem afgelopen is. Overigens zijn zaligverklaringen niet het monopolie van de kerk van Rome. Ook het seculiere gemeentebestuur van Utrecht doet er aan. En het aparte is dat de stad geen mensen zalig verklaart, maar dingen, om precies te zijn elektrische auto’s. Zodra een eigenaar zich meldt plaatst de gemeente zo dicht mogelijk bij zijn huis voor tienduizend euro een wit altaartje met twee contactdozen. Gewone auto’s worden van de parkeerplaatsen verdreven.

Dankzij twee miljard rijkssubsidie konden ondernemers de afgelopen jaren een enorme Mitsubishi of een overgedimensionaliseerde Fisker kopen voor de prijs van een Fiat Panda. Ze zaten voor een dubbeltje op de eerste rang. Sommigen maakten van dat dubbeltje onmiddellijk een kwartje door de auto met dikke winst te verkopen in het buitenland.

De gedachte van de gemeente is dat elektrische auto’s niet of nauwelijks vervuilen. Maar de stroom die ze gebruiken komt voor een deel uit kolencentrales, en weliswaar maken de motoren weinig lawaai, de banden produceren net zoveel herrie en fijnstof als de banden van gewone auto’s. De gemeente biedt sinds februari alle bewoners van de Binnenstad met een parkeervergunning voor negentig euro een plaats in een parkeergarage aan. Hoe meer auto’s van de straat, hoe beter. Dat geldt ook voor elektrische auto’s.

(De Maria-tentoonstelling duurt tot 21 augustus.)